michaelaajohansson.blogg.se

Ready Made-En tolkning på Onos konstverk och tankar

Kategori: Allmänt

En tolkning på Onos händelser och tankar.

  1. Beskriv konstnären konstnärsskap?

Yoko är en stor anknytning till Fluxus. Hon är en avantgarde konstnär som förhåller sig till fluxus. Ordet fluxus är hämtat från latin och betyder “att flöda”. Vilket är en bra beskrivelse på avantgarde rörelsen. Fluxus är ett pånyttfödelse från dada-andan(dadismen som är också en avantgardisk konstinriktning). Målet för det fleste fluxuskonstnärer är att det inte finns någon begränsning mellan konst och liv. Onos konstnärskap handlar om önskningar och drömmar. Hon är en japansk, amrikansk avantgarde konstnär där fluxusrörelsen speglar sig. Det viktigaste i hennes verk är att det utstrålar lekfullhet och visar en bakgrund oftast ett expriment till konstverket. I hennes ready-made verk “Wish Tree” visar hon att publiken får lov att var engagerade. Publiken får ta en lapp och skriva sin dröm eller önskning och hänga upp i trädet. I ett annat ready-made verk som är gjort av olika insamlade stegar där varje stege är unik och där människan donerar den stegen och har skrivit en lapp till den personen hen ville doniera stegen till. Tanken bakom stegarna var att man skulle komma närmare himmelen när man klev upp på den. Onos största inspiration källa är drömmar och himmel.


  1. Hur kopplar du ditt konstverk till konstnären?

Under Onos livs tid har hon varit med om otäka händelser. T.ex som bombnedslag, rasism, könsdiskreminering och såg sin man John Lennon skjutas. Hon har blivit hotad av folk som känner sig provocerade av hennes verk och även blivit dödshotad. Från detta anser hon att hon är en svag person som har mycket hat imot sig. Men hon säger att i konsten använder hon sig att komplitera hennes svaga självkänsla mot en stark självkänsla istället.

 

År 1966 träffade hon sin man John Lennon. Hon beskriver att hon kände sig hel när hon träffade han. Hennes livs balans kunde balansera. Innan Ono träffade Lennon ansåg hon sig själv som fortfarande svag men det förändrades under år 1966. Hon drog slutsatser och ansåg att dom var Yin och Yang. Tillsammans blev dom ett. Ono hade ingen bra självkänsla och var Yin som symboliserar mörker, baksida, månen, mjukt och kvinnan. Lennon var Yang som symboliserar uppåt, dag, ljus, himlen, solen, eld och mannen. Tillsammans blev dom ett och balanserade varandra fullt ut.


I mitt konstverk beskriver jag Onos historia. Både det goda och det onda t.ex som bombattacken från hennes barndom och hur hennes liv började balansera när hon träffade John Lennon.


Mitt konstverk är en glas skål/kruka där jag har målat Yin och Yang i botten av krukan. Yin(svart färg) förvandlade jag om till blod färg som symboliserar Onos dramatiska liv t.ex hat, bombnedslag och Lennons blod när han blev skjuten. På Yin/“blod sidan” på hörnen av skålen är det blod som spruta upp på hörnen och det  symboliserar framförallt bombnedslagen och blodet från John hjärta när han blev skjuten. I ett ready made konstverk har Ono inspirerats av att lägga blod på t.ex klackskor, kläd galgar o.s.v. Detta verket kallas “A family album” som gjorde år 1993.

 
 

På den andra delen. Alltså Yang delen. Den sidan symboliserar det ljusa i Onos liv t.ex som hennes make John Lennon och hennes kärlek till konsten. Den symboliserar även himmeln där drömmar och önskningar som blir till verklighet vilket är hennes källa till många av hennes konstverk. 

 

Det två kulorna i skålen är vita från grunden men doppade i blod. Ena kulan är Ono och andra är Lennon. Detta är också insåirarat av hennes ready made verk som hon tillverkade år 1993 “A family album”  Jag har inte placerat ut vem av det två kulorna som är vem av Ono och Lennon men det spelar ingen roll för att när dom blev kära hittade dom varandra och blev ett även om det var två olika indvider så är dom tillsammat ett.

 

  1. Vart ska konstverket stå?

Konstverket ska stå på ett konst museum eller en på en utställning. Som en personlig tolkning om Yoko Onos liv baserat på hennes händelser och tankar. Konstverket kan ställas ut när hon inte finns längre då jag anser att det är en berättelse om hennes liv. Hennes negativa och possitiva stunder. 

 

Konstverket ska stå såhär:

 Varför konstverket ska just stå såhär är för det symboliserar helvetet och himmel. Så man såg på världen förr i tiden. Att det finns en kant som man trillar över till helvetet. I mitt konstverk är den kanten en tydlig kontrast och man ser vad som är helvete och vad som är himmel. Detta visar i samma stuk Onos helvete och Onos himmelrike. Helvetet som visar bombattaken, se Lennon bli skjuten och folk som har hotade henne och visat mycket hat mot henne. Men tack vare dessa hemska händelser Yoko har varit med om har det tagit henne till himmelriket för det är så hon har fortsatt till en ljusare tid. Det två kulorna symboliserar Yoko och John och varför jag just har ställt upp verket såhär är för att jag visar att det två kulorna balanserar med och genom varandra och genom att dom gör det så balanserar deras värld runt om dom också. 

  1. Hur påverkas verket av platsen?

Eftersom att Ono har haft många utställningar där hon visar sina verk tror jag att det blir en possitiv påverkning av konstverket. Då jag anser att verket blir mer seriöst i en utsällningslokal. Det kanske påminner mer om Ono om det är i en utställninglokal.

 

Kommentarer


Kommentera inlägget här: