michaelaajohansson.blogg.se

Alhambra

Kategori: Allmänt

Alhambra är en byggnad i Spaninen som byggdes på 1300 talet. Våran uppgift var att ta och hitta inspiration från byggnaden 1000tals olika mönster. I bilden ovan ser ni min moodboard och vad jag inspirerades av, även modemärket. Från miu mius kollektion hösten 2012.
Det finns 3 olika symetrier, translation, rotation, spelging och tesselering.
Translation: En translation är en upprepning av en figur. Förekommer oftas i tapeter och i tyg mönster.
Rotation: En bild som kan vridas t.ex 90°, 180°, 360° o.s.v och ser exakt samma ut
Spegling (reflektion): Har bilden en speglingssymetri kan man rita en eller flera symetrilinjer. En symetri linje delar en bild i en eller två delar och ser exakt lika dana ut så den speglas.
 
I min bild inspirerades jag av både mjuka och hård former. Jag ville se till att min bild matchade men min moodboard så bra som möljligt vilket slut resultatet gjorde. Eftersom det finns så olika mönster i Alhambra byggnaden så ville jag få en klarare bild och rikta in mig på några få mönster. Därför gjorde jag en moodboard för att kunna se mina tankar och ideer tydligt på ett papper. 
Modellen till höger bär en blazer som har runda/diamant cirklar (tolkar jag det som). När jag såg de ville jag ha en symetri bild som liknade en diamant. Jag började i mitten och skissade till små cirklar som slutade med att det såg ut som ett indiskt öga. Fantasin spred sig och jag fick ett resultat. Där min diamant fick cirklar,bågar och krimilurer i sig.
Jag ville få in de starka färgerna som modellen till vänster bär. T.ex som den lila/rosa och den oranga färgen. När jag satt med diamanten i photoshop försökte jag synka färgerna så bra som möljigt och det blev ett mycket fint resultat.
Min diamant fick med både rotationsymetri och spegelsymetri och då var det bara tesseleringen kvar.
Jag asner att man ser att diamanten är gjord av mig, liksom man kan se att det är min stil på nått sätt. Jag anser också att när man tittar på bilden och moodboarden smatidigt ser man en tydlig tanke bakom inspirationen och färgvalen.
Jag gillar hur de svarta sträcken är ojämna, det får diamanten en mjuk balans i sig. 
 
Idag, torsdagen den 28 feburai började jag med självaste tesseleringen och tänkde mer på vad modellerna hade på sig än vad alhambra bilderna visade. Jag ville få ett mellanting mellan diamanten som jag gjorde. Vilket jag fick och resultatet blev precis så jag föreställde mig.