michaelaajohansson.blogg.se

Collage-klart!

Kategori:

Collage gjorde jag klart för längesedan! Jag använde min moodboard som mitt collage! Jag älskar verkligen min moodboard och anser att jag har hittat det perfekta inspirations bilderna. Om ni tar en titt på min moodboard ser ni att jag här tagit inspiration från byxdresserna, den asiatiska flickan med den coola målningen i ansiktet och såklart schack rutorna.

Min kollektion är en vinter kollektion. Jag vill visa att man kan använda sommarkläder på vintern. T.ex som långkjolar och långklänningar. Därför har jag endast använt mig av långa plagg! Vilket jag tycker är annorlunda att göra en kollektion av endast långa plagg men det är de mode är! Att göra något annorlunda.

"The new mood" (min kollektion) är äntligen klar och jag anser att jag har lagt ner mycket jobb, jag har lärt mig mycket om kubismen, lägga skuggor och mycket mer. Nu väntas bara sommarlov!

Skisserna-klart!

Kategori:

Hej.
Efter långa bild timmar med måleri är jag klar med mina skisser. Jag gjorde fyra skisser som inspirerades av kubismen, Fernand Légers verk.

Jag har berättat att jag tog inspiration från schack rutor, kantiga former och starka fäger. Jag anser att jag har fått in det i min kollektion.

Jag ska erkänna att jag inte målar jätte propotineligt. Men man ser att jag har ett gott handlag. Jag gillar att göra modellerna lite smalare i midjan och skissa till lite längre ben. Jag anser att det ser mer ut som en skiss inte en avbild av en "prpooitonelig" männsika. Modellerna får även ett mer mordernt uttryck.

Efftersom min tolkning av kubismen är väldigt stel. Försökte jag måla modellerna så att de såg "stela" ut. Som en proffsig mode bild.

Jag har verkligen jobbat mycket med att få till ett fint ansikte på modellerna (vilket jag tyckte att jag fick) och även få till skuggorna. Jag tittade mycket på youtube videos och lärde mig mycket utav det. Mina skugg kunskaper är inte helt på topp änu, men dom är på en väldigt god väg och jag anser att jag har lärt mig mycket.

Detta är de modellerna och kläderna jag mest har blivit nöjd med när jag har skissat. Jag anser att jag har gjort ett väldigt bra jobb!

https://cdn3.cdnme.se/4001135/7-3/pic_51a888ade087c31c9f0dc805.jpg">https://cdn2.cdnme.se/4001135/7-3/pic_51a888ade087c31c9f0dc805.jpg" class="image">

https://cdn2.cdnme.se/4001135/7-3/pic_51a888aeddf2b3322c0bdb33.jpg">https://cdn1.cdnme.se/4001135/7-3/pic_51a888aeddf2b3322c0bdb33.jpg" class="image">

Kubismen-Fernand Léger-Min tolkning

Kategori: Allmänt

Kubism

År 1907 kom den första abstrakta konsten som kallades kubismen. Detta framfördes av de två konstnärerna Pablo Picasso från Spanien och Georges Braque från Frankrike.

Kubismen (franska: Cubisme) fick sitt namn av konstkritiken Louis Vauxcelles 1908. Det var Braques ”små kuber” som gav inspiration till hela kubismen.

Under åren fram till första världskriget växte Picassos vänskap med Braque och tillsammans utvecklade de kubismen. Kubismen innebar en revolution inom konsten som aldrig tidigare hade skådat. En revolution inom konsten spred sig till skulptur, teater, arkitektur. I nästan alla områden i kulturell verksamhet.

Enligt källan http://vetamix.net säger Pablo Picasso: ”Kubismen skiljer sig inte genom andra skolor inom måleriet. Alla skolor har arbetat med samma principer och samma element. Kubismen har hållit sig inom måleriets gränser och begränsningar utan att någon ska göra anspråk att någon ska göra anspråk på att gå ut över den. Teckning, form och färg har uppfattats och utnyttjas i kubismen på samma sätt i samma anda som de uppfattats/utnyttjas i alla andra skolor.”

När första världskriget bröt ut 1914. Blev Braque kallad ut i kriget. Picasso eller Braque kunde inte fortsätta samarbeta med Kubismen.

Kubismen handlar mycket om att målningar är konkreta. De är målningar som ger olika sidor. Som menas att man ser att målningen har en utsida och en insida. I målningen kan man även visa flera olika perspektiv fast alla perspektiv ingår i en och samma målning. Människor, landskap och föremål framställdes som flersidiga kroppar och abstrakta former. Många blir förvirrade när de kollar på en kubistisk målning. Men Picasso och Braque gjorde inte målningarna för att förvirra folk utan det ville framföra något annorlunda, aggressivt helt utanför säkerhets zonen. 

I många av Picassos verk använde han sig av att experimentera i olika material och tekniker. T.ex som skulptur, måleri, keramik, textil och scenografi. Picasso ansåg att det inte fanns någon rätlinjighet i hans verk. Utan dom kan vara förvirrande.

Efter år 1905 började andra konstnärer inspireras av kubismen. T.ex som konstnären Fernand Léger, Jean Metzinger, André Derain, Juan Gris, Albert Gleizes. Alla konstnärer inom kubisem gjorde en bok tillsammans som hette ”Du Cubisme”.

Kubismens huvudperiod var från 1907-1914. Man delade in kubismen i olika ”faser”. Den tidiga kubismen kallas för analytisk och den sena kubismen kallas för syntetisk kubism.

De första kubistiska verken var inspiration av iberisk och afrikansk konst.

Bild: Pablo Picasso, Flickorna från Avignon 1907

Braque och Picasso ändrade till en mer tvådimensionell abstrakt form. Hela mönstret fick då en större betydelse och motivet var svårt att urskilja. De två kreativa konstnärerna analyserade och sönderdelade verket i små geometriska former. Som gjorde att man ibland knappt kunde se vad bilderna föreställde. Under denna period var färgerna grå, blå, bruna och vita toner populärt i Picassos och Braques verk.

I den syntetiska kubismen plockade man in detaljer och föremål från verkligheten. Man gjorde om det moderna/centrala till en form av lek med tecken och tog in en gåtfullhet i sina verk. 

Efter varje år som gick blev kubismens motiv svårare att tolka.

Mellan åren 1917 till 1921 arbetade Picasso med den ryska balettens uppsättningar i Paris. Där jobbade han med brutala och våldsamma handlag i sina verk. Picassos känslor över att Braque var med i kriget speglades mot Picassos konst.

Idag används kubismen till konsten och andra konstnärers inspiration. Även till arkitekttur för hus och former. 

Dåtidens kubismen är framtidens inspiration.

 Fernand Léger

År 1881 föddes det en kreativ konstnär i Argentan i norra Frankrike. Han hette Fernand Léger. Det var inte någon kreativitet i hans familj därför var det överraskande att Léger var en sådan duktig tecknare. Han började med praktik mycket tidigt på ett arkitektkontor i Caen. Så småningom kom han in på Konstakademin i Paris år 1903. De första intrycken från hans arbete kom från Cezanne. Fernand började ömgås med Matisse, Rousseau, Apollinarie och dom börjadeframföra kubismen. 

Från 1917 skapade Fernand en stark och en personlig konst där han vågade utveckla färg och form. 1920 inspirerades mer av det moderna livet och han lär den ”nya realismen” växa fram: ”det industriella samhällets framgångar inspirerar maskinerna, bygnaderna och tekniska föremål framställs såsom plastiska skönheter.”

Han gjorde även en film. År 1924 ”Le Ballet Mechanique”.

Under 1930 talet presenterades hans verk på Museum of Modern Art i New York City. Där bodde han även resten av 40 talet och under andra världskriget. 

1945 flyttade han tillbaks till Paris där han grundade en konstskola.

År 1955 dog han.

Min tolkning

Den här bilden valde jag av Fernand Léger. Verket är rörigt och förvirrande, men det är annorlunda. Det finns många inspirations bilder i denna bilden. Jag valde två bilder som jag riktade in mig på som jag sen skulle göra om till en mode kollektion. Första bilden som är ”huvud inspirationen” är det svartvita kuberna i mitten. Jämte en stor grön kona. Det ser ut som en schack bräda. Andra inspirations bilden hittar man i mitten av bilden. Om du tittar på den stora gröna konan ser du en röd ”volang” snett upp mot höger. Den har jag tagit lite inpiration ifrån. 

Fernand Léger. Breweries. 1918. Oil on canvas.

Pris: 12.7 miljoner.

Progress

Kategori:

-the new mood

Kategori:

Jag anser att mode är att ha och hitta sin egen stil. Att ha en egen stil gör och bevisar till vem man är och vad man gillar. Det är som ett kännetecken. Jag anser att det är viktigt att man vågar att mixa med mönster och med anorlunda färger. Att man använder och gör nya outfits som kan inspirera andra personer på olika sätt.
Min moodboard framkallar unga framgångsrikar kvinnor som gillar att leka med olika typer av mönster, plagg och färger från svart till vitt.

Min moodboard och kollektion heter "the new mood". Som betyder "den nya stämningen/känslan". De vi ser idag på de stora mode showerna är väldigt annorlunda mot vad vi bär i vardagen. Jag vill få fram "det galna" som finns på catwalken i vardagslivet genom min kollektion. Jag vill få fram den nya känslan i plaggen.

Lite inspoo

Kategori: Allmänt

Hejsan! Jag skrev inte efter första lektionen eftersom som min inspiration var inte på topp och för att jag inte gjorde någoting då... Men därimot kom jag igång förra torsdagen och jag hade ett bra flyt.
Jag hämtade en gög bunt med olika mode tidningar fårn modesalen. Tog en sax och började leta. De bilderna jag letade efter var kläder med raka kanter, starka färger, olika former, svart vita rutor och extrema sminkningar. Om du tar en titt på Fernand Legers bild ovan ser du att det är mycket som händer i bilden. Det är något jag vill att man ska se i min kollektion sen framöver. 
I mina inspirations bilder har jag tagit inspiration från schack brädan ovanför den gröna konan som är i mitten. Även den röd, rosa volangen brevid den gröna konan. 
 
Jag älskar när man ser en stark röd tråd i olika kollektioner och därför har jag valt ut just volangen och schackbrädan för att man ska kunna se den röda tråden och att jag ska kunna fokusera på två former för att kunna tänka och utveckla de former till så mycket som möjligt. Så jag kan utmana mig själv lite och ta större risker. 
Jag ska gå ut utanför framarna och försöka göra så överdrivna plagg som möjligt. Det är roligt att exprementera mycket och hitta sin stil.
 
Uppdatering av när moodboarden är klar kommer senare.